Mitkä tekijät vaikuttavat euribor-korkoihin?

Euribor-korot ovat tärkeitä, sillä ne muodostavat perustan euroalueen vaihtuvakorkoisille asuntolainoille sekä joillekin yrityslainoille ja rahoitusjohdannaissopimuksille. Mikä sitten oikeastaan vaikuttaa euribor-korkoihin?

Tärkein euribor-korkoihin vaikuttava tekijä on EKP:n perusrahoitusoperaatioiden korko eli korko, jolla liikepankit voivat ottaa lainaa EKP:ltä. Muita vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa:

  • lainojen kysyntä euroalueella
  • pankkijärjestelmän ylimääräisen likviditeetin eli maksuvalmiuden määrä
  • yleinen korkotaso maailmanlaajuisilla rahoitusmarkkinoilla.

Lainoille on kuitenkin olemassa muitakin viitekorkoja kuin euribor. Prime-korko on euriboria vakaampi vaihtoehto. Prime tarkoittaa pankin omaa ja sen itse määrittelemää viitekorkoa.

  • Prime-korko ei vaihtele ja heilahtele yhtä voimakkaasti kuin euribor, vaan pysyy samana kunnes pankki määrittää sen uudelleen.
  • Prime seurailee markkinakorkoja, ja yleinen korkotaso vaikuttaa sen kehitykseen.

Lainalle voi olla mahdollista ottaa myös kiinteä korko. Se tarkoittaa, että lainalle sovitaan lainaneuvotteluissa viitekorko, joka pysyy samana sovitun ajanjakson eli yleensä joidenkin vuosien ajan. Tämän jakson jälkeen lainan korko neuvotellaan pankin kanssa uudelleen. Prime-korko ja kiinteä korko ovat siis vakaampia ja helpommin ennustettavia kuin euribor, joka vaihtelee jatkuvasti. Euribor voi kuitenkin tulla usein edullisemmaksi. Itselleen sopivin viitekorko riippuu siitä, pitääkö tärkeämpänä vakaita kuukausieriä vai mahdollisimman edullisia lainakustannuksia.

Euribor.fi

Euribor.fi-sivustolta näet helposti Euribor-viitekoron kurssin sekä löydät yleistä tietoa Euribor-viitekorosta ja sen historiasta.