Usein kysytyt kysymykset

Kannattaako lainaan ottaa Euribor-viitekorko?

Eripituisia euribor-viitekorkoja käytetään hyvin yleisesti niin kuluttajien kuin yrityksille suunnattujen lainojen ja muiden rahoitustuotteiden viitekorkona. Euribor-viitekoron arvo tarkistetaan säännöllisesti ja tällöin muutokset siinä vaikuttavat myös otetun lainan tai muun rahoitusinstrumentin korkotasoon. Joissain tapauksissa euriborin lisäksi on tarjolla myös kiinteäkorkoisia vaihtoehtoja, jolloin korkotaso pysyy samana koko laina-ajan. Lainan ottohetkellä on hyvä vertailla molempia vaihtoehtoja ja pohtia kumpi on itselle sopivampi vaihtoehto; toisessa tiedät korkotason koko laina-ajalle, kun toinen voi jossain kohtaa tarjota halvempaa korkotasoa, mikäli korot lähtevät laskuun, mutta mahdollisuus päinvastaiseen kehitykseen on myös olemassa.

Voiko euribor mennä negatiiviseksi?

Euribor voi mennä negatiiviseksi ja edeltävien vuosien aikana on nähty pitkä negatiivisten euribor-korkojen ajanjakso, joka alkoi 2015 ja päättyi vasta vuonna 2022.

Mitkä asiat vaikuttavat Euribor-koron muutokseen?

Euribor on markkinakorko, joka määrittyy sen perusteella millä hintaa euroalueella toimivat pankit lainaavat rahaa toisilleen vakuudettomasti ja euromääräisesti. Euroopan keskuspankki ja sen ohjauskorko vaikuttavat välillisesti myös euriboriin, koska he asettavat ohjauskoron, joka määrittää korkotason, millä keskuspankki lainaa rahaa ulos. Muita euriboriin vaikuttavia tekijöitä ovat yleinen talouskasvu ja inflaation tila.

Euribor vs Prime-korko?

Prime-korolla tarkoitetaan yksittäisen pankin omaa viitekorkoa, jonka kyseinen pankki määrittää. Tyypilisesti Prime-korkoja muutetaan muutamia kertoja vuodessa. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että Prime-korkoon vaikuttaa yleinen korkotaso, inflaatio-odotukset ja talouden näkymät.

Pankit vastaanottavat välillä arvostelua siitä, että Prime-korkoa nostetaan verrattain nopeasti esimerkiksi euribor-koron nousun mukana, mutta korkoon ei tehdä laskuja yhtä nopeasti. Tällöin pankit voivat hyötyä taloudellisesti tilanteesta, mutta toisaalta pankin asiakkaina olevat tallettajat hyötyvät myös korkeammasta talletuskorosta. Näin ollen euribor-koroissa muutokset korkotasoissa voivat näkyä Prime-korkoja nopeammin, sillä ne määritetään päivittäin.

Euribor 12 kk | 20.06.2024

3,608 %

Euribor 3 kk | 20.06.2024

3,7 %

Euribor.fi

Euribor.fi-sivustolta näet helposti Euribor-viitekoron kurssin sekä löydät yleistä tietoa Euribor-viitekorosta ja sen historiasta.