Hyvä, paha euribor – miksi se on niin tärkeä?

Euribor on pankkien välinen yhteinen viitekorko. Se perustuu korkoihin, joilla euroalueen pankit lainaavat vakuudetonta rahaa toisille pankeille euroalueen rahamarkkinoilla. Päivittäin julkaistava euribor on euroalueen tärkein viitekorko, ja esimerkiksi suurin osa suomalaisten asuntolainoista on sidottu 12 kuukauden euriboriin.

Euribor mittaa korkoa, jolla eurooppalaiset pankit lainaavat rahaa toisilleen. Näitä lainarahoja pankit voivat lainata eteenpäin omille asiakkailleen. Lyhytaikaisen lainaamisen tarkoitus on muun muassa varmistaa, että pankkien likviditeetti eli maksuvalmius säilyy, ja että rahat tuottavat koko ajan korkoa käyttämättömyyden sijaan.

Euribor otettiin käyttöön vuonna 1999 osana eurooppalaisen yhteisvaluutan, euron, luomista. Sitä ennen kullakin Euroopan maalla oli oma pankkienvälinen korkonsa.

Euribor-koron kohdalla on kuitenkin oleellista ymmärtää, että laina-ajan kuluessa se luultavasti muuttuu lukuisia kertoja. Muihin viitekorkoihin verrattuna euriborille onkin ominaista, että se heilahtelee talouden liikkeiden ja markkinaodotusten tahdissa.

Euribor-korolla on viisi eripituista tarkastelujaksoa: 1 viikko, 1 kuukausi, 3 kuukautta, 6 kuukautta ja 12 kuukautta. Jos siis olet valinnut lainaasi esimerkiksi 12 kuukauden euriborin, lainasi viitekorko pysyy muuttumattomana vuoden ajan. Tämän jälkeen korko tarkistetaan ja se muuttuu.

Euribor.fi

Euribor.fi-sivustolta näet helposti Euribor-viitekoron kurssin sekä löydät yleistä tietoa Euribor-viitekorosta ja sen historiasta.